Cum sa alergi pe banda?

Fara indoiala, alergarea pe banda este putin diferita fata de alergarea in aer liber, insa, respectand cateva conditii, alergarea pe banda poate avea la fel de multe beneficii (sau mai multe) decat alergarea in exterior. Unul dintre marile avantaje ale alergarii pe banda este siguranta! Fara teren denivelat, fara grija ca vei alerga pe intuneric dimineata devreme sau seara, fara gheata sau vreme rea.

Poate te intrebi “Dar cum ramane cu toate acele cazaturi de pe banda pe care le-am vazut pe YouTube?” Ei bine, pe cat de dureroase (si amuzante) sunt cand le urmaresti, o mare parte dintre acestea se datoreaza folosirii necorespunzatoare de catre utilizator, precum incercarea de a sari pe banda care ruleaza deja la 16 km/h.

Asa ca, fie ca faci trecerea de la mers la alergare, fie ca vrei sa te antrenezi intr-o sala de fitness, iata cateva ponturi care vor face alergarea pe banda mai eficienta, mai placuta si mai sigura.

1. Nu sari peste incalzire!

Chiar daca poate fi tentant sa sari pe banda si sa maresti viteza, tine minte ca si corpul tau are nevoie sa se incalzeasca intr-un ritm lent timp de 5-10 minute. In functie de nivelul tau, poti merge la pas rapid in amonte sau alergare usoara.

2. Inclina usor banda!

Poti simula mai bine alergarea in exterior adaugand o inclinatie usoara a benzii, de 1-2%. Alergarea pe banda cu inclinatie este asemanatoare alergarii in panta pe un deal. Acest lucru te impinge sa faci pasi prea mari si sa alergi intr-un mod nenatural.

3. Inclinarea vine inaintea vitezei

Pe masura ce te obisnuiesti si devii mai bun pe banda, vei avea in mod natural tendinta de a mari viteza cu care alergi. Chiar daca aceasta este evolutia normala, incearca sa inclini cate putin banda. Studiile arata ca, astfel, corpul este fortat sa lucreze mai mult pe banda spre deosebire de situatia cand maresti viteza si sacrifici forma naturala de alergare. Ai grija totusi, sa nu ai o inclinatie prea mare pentru ca acest lucru poate cauza accidentari in zona calcaiului sau gambei. Daca simti ceva in neregula, fii precaut si micsoreaza unghiul.

4. Nu te tine de bare cand alergi!

Barele din dotare au scopul de sustinere pentru siguranta urcarii si coborarii de pe banda, deci nu trebuie folosite ca sa te agati de ele in timp ce picioarele incearca sa faca fata benzii in miscare! Daca simti nevoia sa te tii cand alergi, cu siguranta alergi prea repede. Incearca sa alergi in mod corespunzator tinand bratele la 90 de grade si umerii relaxati. Multi dintre cei care sunt incepatori in alergarea pe banda se plang de dureri in partea de sus a umerilor si a muschilor trapezului dupa exercitii, pentru ca alearga foarte incordati.

5. Concentreaza-te pe pasi!

Alergarea in exterior solicita avantul de la sol pentru a te impinge inainte. Benzile actioneaza contrar pentru ca suprafata se misca si iti trage picioarele inapoi. Daca alergi pentru prima data, vei avea pasi mai mici, asa ca incearca sa intinzi picioarele inainte si sa atingi suprafata mai intai cu calcaiul pentru a pune pasul mai mare. Daca simti ca te inclini inainte, cel mai probabil ai pasul prea scurt. Mentine pozitia dreapta a corpului si concentreaza-te pe pasi.

6. Hidrateaza-te!

Poti sa pierzi mai multa apa prin transpiratie cand alergi pe banda decat atunci cand alergi afara pentru ca atunci ai aerul ca ventilatie naturala, care te racoreste si evapora transpiratia. Bea multa apa inainte, in timpul si dupa alergare. O idee buna este sa ai un prosop ratie la indemana pentru a te sterge pe fata si pe brate daca transpiri mult. Nu uita sa stergi si banda dupa terminarea antrenamentului intrucat transpiratia poate dauna aparatului – si in plus este vorba de igiena!

7. Incetinirea

Asa cum o incalzire ca la carte este esentiala in pregatirea corpului pentru alergare, incetinirea este importanta pentru acordarea ritmului cardiac a unui interval in care sa revina la normal (incearca sa ajungi sub pragul de 100 de bpm inainte sa cobori de pe banda de alergat). Incetinirea previne totodata si ameteala si senzatia de miscare dupa coborarea de pe banda.

3 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] nu te antrenezi pentru un maraton, sari peste alergarea lenta pe distante lungi – sprintul creste masa musculara.  Adauga cateva sprinturi de 10-60 de secunde la rutina de alergare, […]

  2. […] Plictiseala poate face orice antrenament mai putin eficace pentru ca vei trage de timp. Daca banda de alergare din beci este singura ta optiune sau daca poti sa mergi la sala numai in pauza de masa, profita de […]

  3. […] ciclism la tensiune scazuta sau moderata si viteza mai mare, plimbarile rapide sau exercitii pe banda de alergare cu inclinatie de 3-4% dar cu viteza mare in functie de nivelul de […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.